Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τάρτα γλυκιά με μυζήθρα







ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:


  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ


ΓΕΜΙΣΗ:


  • 700γρ. μυζήθρα άγλυκη
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά
  • 2 κουταλιές λιωμένο φρέσκο βούτυρο


Προαιρετικά λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Η ζύμη είναι η κλασσική ζύμη για τάρτες «Brisée», δηλαδή τα 3 πρώτα υλικά + 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό, για αλμυρές τάρτες, επειδή όμως εγώ θέλω να φτιάξω γλυκιά τάρτα, πρόσθεσα μερικά υλικά.




Εκτέλεση ζύμης:



Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.

 
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά (ίσως χρειαστεί και 1 κουταλιά της σούπας ακόμα κονιάκ). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.(Όχι παραπάνω γιατί θα παγώσει πολύ το βούτυρο και δεν θα πλάθεται).
Αν βάλουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο.
Παίρνουμε 1 κομμάτι λαδόκολλας και το βάζουμε κάτω από τη ζύμη και με το χέρι μας ανοίγουμε ένα φύλλο, πάχους περίπου 1 εκ.



Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 26-28 εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.
Αφήνουμε τη λαδόκολλα από κάτω, για να την μεταφέρουμε ψημένη πιο εύκολα.
Κατόπιν προσθέτουμε τη γέμιση.



Εκτέλεση γέμισης:




Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, τα 6 πρώτα υλικά με ένα πιρούνι.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.


Προσθέτουμε απαλά την μαρέγκα στο μίγμα μας.


 
Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 180οC, για 1 ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα και μετά την τοποθετούμε σε πιατέλα.







ΤΙΡ:
1. Καθώς η τάρτα μας θα ψήνεται, μετά από 45’ αν έχει πάρει χρώμα την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15’ ακόμα.
2. Αν η μυζήθρα είναι πολύ γλυκιά, μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη.
3. Μπορούμε να βάλουμε 450 γρ. αλεύρι και 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα.
4.  Προαιρετικά λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου