Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Γεμιστά Cupcakes με καρύδα και κρέμα λεμονιού





Για τα cupcakes: 


  • 2 κούπες καρύδα τριμμένη (150γρ.)
  • 2 2/3 κούπες (400γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο(250γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη(250γρ.)
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 2/3 κούπες γάλα καρύδας (400 ml)


Για την κρέμα με λεμόνι:

 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κορν φλάουερ
  • 4 φλιτζανάκια του καφέ κρύο νερό
  • 1, 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
  • 1 μικρό κομματάκι βούτυρο



Για την σαντιγί: 

  • 1 παγωμένη κρέμα γάλακτος (250γρ.)
  • 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Οδηγίες για τα cupcakes:





Προθερμάνουμε το φούρνο στην αντίσταση στους 180˚C.
Σ’ ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ψήνουμε την τριμμένη καρύδα μέχρι να ροδίσει,







ανακατεύοντας την συνεχώς, να μην παραψηθεί για περίπου 6-8 λεπτά συνολικά.
Κατόπιν την απλώνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει εντελώς.






 

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Στο μπολ του μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα καρύδας. Στο τέλος προσθέτουμε και το 1 φλιτζάνι από την ψημένα καρύδα. (το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι καρύδα το χρησιμοποιούμε για τη διακόσμηση του κέικ).






Ετοιμάζουμε μια φόρμα για muffin και τοποθετούμε θηκούλες από χαρτί.
Χωρίζουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στις θηκούλες, αφήνοντας 1/2 εκ.από την κορυφή, γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε 22-25 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. 


Μεταφέρουμε τα cupcakes σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.



Οδηγίες για την κρέμα λεμονιού:




Σ’ ένα μπολ διαλύουμε καλά το νερό με το κορν φλάουερ. Προσθέτουμε και τ’ αβγά, τα σουρώνουμε όλα μαζί και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη το χυμό και το ξύσμα, σε μια κατσαρόλα, που την τοποθετούμε στην φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε(για να μην κάνει κρούστα), μέχρι να μπορούμε να βάζουμε το χέρι μας και να μην καιγόμαστε.


Οδηγίες για τη σαντιγί:


Τοποθετούμε, αν μπορούμε, στον καταψύκτη για 15’, την κρέμα γάλακτος, το σκεύος και το εξάρτημα του μίξερ. Αν δεν έχουμε χώρο εκεί, τα βάζουμε στο ψυγείο.  
Αφού προσθέσουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη, χτυπάμε σε σφικτή σαντιγί.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο.


Συναρμολόγηση:





Αρχικά χρησιμοποιούμε ένα μαχαιράκι και κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το κέντρο κάθε cupcake.





 


Προσθέτουμε στο καθένα 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας από την χλιαρή κρέμα λεμονιού και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του cupcake.






Κατόπιν διακοσμούμε τα cupcakes με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψημένη καρύδα.







ΤΙΡ: Αντί σαντιγί μπορούμε να βάλουμε γλάσο μαρέγκας:



Για την μαρέγκα: 
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1/3 κούπα νερό
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. κρεμόριο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 



 Οδηγίες για το γλάσο μαρέγκας:





Χτυπούμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα (περίπου 7 λεπτά).
Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις χοχλάσει αφήνουμε για 2’ και σβήνουμε τη φωτιά. Όταν το σιρόπι γίνει χλιαρό, προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας, την μαρέγκα, μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
 Tnν αυθεντική συνταγή την βρήκα στο www.foodess.com αλλά την πρασάρμοσα στο δικό μου γούστο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου