Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

«ΚΕΡΑΣΙ» Γλυκό του κουταλιού





ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό κεράσια τραγανά
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:




Τα κεράσια πρέπει να είναι φρέσκα, τραγανά, σκληρά και να έχουν ωραίο κόκκινο χρώμα.









Τα πλένουμε πολύ καλά, αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, (τα τρυπάμε από το πίσω μέρος προς το κοτσάνι.






 Τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια τα βράζουμε σε 1 κούπα νερό για 3-5’.


 
 Τα σουρώνουμε και το ζουμί, που περιέχει πηκτίνη και βοηθάει το γλυκό μας να πήξει,








 το προσθέτουμε στα καθαρισμένα κεράσια.







ΕΚΤΕΛΕΣΗ:





Σε βαθιά κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει πολύ), βάζουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το ζουμί(από τα κουκούτσια). 








Τ’ αφήνουμε όλη τη νύχτα.










Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και μόλις αρχίσει το γλυκό να χοχλάζει, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, (με maximum το 12 χαμηλώνουμε στο 8) 







και το αφήνουμε να βράζει για 10’, ξαφρίζοντάς το. 
 Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε και την γλυκόζη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ώρες.









Κατόπιν ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά και μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κεράσια(σουρώνοντας τα) και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 20’ και το γλυκό μας είναι έτοιμο.



Μοιράζουμε τα κεράσια στα καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν και κατόπιν το ζεστό σιρόπι.







Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.

Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου