Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Παραδοσιακά Ντολμαδάκια Κάσου ( με κιμά)






Ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει και χιλιάδες ντολμαδάκια θα διπλωθούν και θα μοιραστούν την ημέρα της Παναγίας στην Κάσο.
Τα Κασιώτικα Ντολμαδάκια διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στο μέγεθος. Κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 3 και τυλίγεται από την μια πλευρά σαν ένα μικρό τριγωνάκι.



Υλικά


  • 4-5 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό καθαρό μοσχαρίσιο κιμά
  • 250γρ.ρύζι Καρολίνα
  • 600γρ. ντομάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές
  • 250γρ. φυτικό βούτυρο ή ½ κούπα ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο(για πιο διαιτητικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι



500γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
  • 2 κουταλιές βούτυρο



Εκτέλεση


 


Ζεματίζουνε τα αμπελόφυλλα μέχρι ν΄αλλάξουν χρώμα (το πολύ 5 λεπτά) και κατόπιν τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσουν.
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμετις ντομάτες και τα κρεμμύδια (δεν τα πολτοποιούμε).

Ζυμώνουμε τα 8 πρώτα υλικά με τα χέρια, έως ότου ομογενοποιηθούν.








Κόβουμε τα αμπελόφυλλα στα 2 ή στα 3 και από την ανάποδη πλευρά, βάζουμε λίγη από τη γέμιση. Κατόπιν το διπλώνουμε από την μια πλευρά και κυκλικά μέχρι να κλειδώσει καλά η γέμιση.









Τα τοποθετούμε σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο (κυκλικά), αφού πρώτα έχουμε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με λίγο βούτυρο.
Όταν τελειώσουμε το δίπλωμα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, 2 κουταλιές βούτυρο, καλύπτουμε με ένα πιάτο και έχουμε 2 επιλογές:




1.Αν βράσουμε τα ντολμαδάκια στη χύτρα, προσθέτουμε μόνο 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και μόλις ανέβει η χύτρα σε 4΄σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα να κατέβει ήρεμα .
2. Αν βράσουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε μέχρι τη μέση νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 – 25΄(δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το ρύζι).

Προσεκτικά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το ζωμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου