Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«Σταφύλι» γλυκό του κουταλιού





Υλικά:


  • 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα, με σκληρή ρώγα
  • 600γρ. ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Προαιρετικά: 200γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα



Εκτέλεση:








Μαδάμε προσεκτικά τις ρώγες από τα κοτσανάκια και τις πλένουμε πολύ καλά.
Τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, προσθέτοντας την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. 











Τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες







Βράζουμε το σταφύλι για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός), ξαφρίζοντας το συνεχώς.
Κατόπιν το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε τουλάχιστον για 12 ώρες, ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του.







Κατόπιν το ξαναβάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα και μόλις πάρει μια βράση, δοκιμάζουμε το σταφύλι. 











Αν είναι ψημένο, το σουρώνουμε (για να μην λιώσει) και συνεχίζουμε να δένουμε το σιρόπι.







Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα σταφύλια και κουνάμε την κατσαρόλα, για να φουσκώσουν πάλι οι ρώγες.
Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και τοποθετούμε το ζεστό γλυκό σε καθαρά βάζα (αφαιρούμε την αρμπαρόριζα), που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου