Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τούρτα ψυγείου με κρέμα πικρής καραμέλας γάλακτος




Υλικά:

  • 1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ(200γρ.)
  • 1 ποτήρι γάλα με 3 κουταλιές κονιάκ
  • ½ κιλό σαντιγί

Για την κρέμα:

  • 2 φακελάκια κρέμα Γιώτης (βανίλια)
  • 1 λίτρο γάλα 
  • 10 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη

    Για την 1η πραλίνα:  

    • 1 ποτήρι ζάχαρη (250γρ.)
    • μισό ποτήρι νερό με 2 κουταλιές λεμόνι

     Για την 2η πραλίνα: 

    • 1 ποτήρι ζάχαρη (250γρ.)
    • μισό ποτήρι νερό με 2 κουταλιές λεμόνι
    • 1 ποτήρι καβουρδισμένα αμύγδαλα


    Εκτέλεση:




      



    Σε ένα πυρέξ μεγάλο (20x30) στρώνω τα μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα με το κονιάκ. 










    Φτιάχνω τις 2 κρέμες Γιώτης, όμως με 1 λίτρο γάλα. Ζεσταίνω πρώτα το γάλα με τη ζάχαρη και την τελευταία στιγμή, (όταν ετοιμαστεί και η καραμέλα), ρίχνω τη διαλυμένη κρέμα. 









    Ταυτοχρόνως  ετοιμάζω την πραλίνα Νο1 βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, το λεμόνι.
     Αφήνω την καραμέλα να μαυρίσει (δηλαδή το χρώμα της να είναι πάρα πολύ σκούρο) 









    και αφού η κρέμα έχει πήξει με πολύ μεγάλη προσοχή!!!! ρίχνω την πικρή καραμέλα σε αυτήν (γιατί θα φουσκώσει και θα καίει πολύ).









    Προσθέτω την κρέμα πάνω από τα σαβουαγιάρ σιγά σιγά, και αφού κρυώσει το μίγμα το βάζω στο ψυγείο.
     









    Συνεχίζω φτιάχνοντας την πραλίνα Νο2. 

    Φτιάχνω πάλι καραμέλα αυτή τη φορά όμως να έχει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. 










     Έχω έτοιμο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και απλώνω πάνω του  χρησιμοποιώντας λίγο χαρτί κουζίνας, ελάχιστο (1 σταγόνα) καλαμποκέλαιο. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη προσθέτω τα καβουρδισμένα  αμύγδαλα και απλώνω το μίγμα στο αλουμινόχαρτο.




     Το αφήνω σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) να κρυώσει. Όταν παγώσει η πραλίνα (μετά από 3-4 ώρες) την σπάω με το γουδί σε χοντρά κομμάτια και την φυλάω σ' ένα γυάλινο δοχείο, καλά κλεισμένο, για να μην υγρασιαστεί.    







    Την ώρα που θέλω να σερβίρω το γλυκό στρώνω πάνω από την κρέμα την σαντιγί και προσθέτω τα κομμάτια της πραλίνας.









    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου