Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Κασιώτικος Σκάρος πλακί






Ο πελαγίσιος σκάρος που έχει ψαρευτεί γύρω από την Κάσο, στο Καρπάθιο ή στο Κρητικό πέλαγος, είναι φρεσκότατος και πεντονόστιμος.
Όταν δε είναι και πρωινός, δηλαδή εντελώς νηστικός, τρώγεται ακαθάριστος μαζί με όλα του τα εντόσθια, αφού αφαιρεθεί μόνο η χολή, μια πράσινη μακρόστενη μεμβράνη που δίνει πικρή γεύση στο ψάρι.



Υλικά:

  • 4-5 μεγάλοι σκάροι (1-1,5 κιλό)
  • 6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
  • 500γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 5-6 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:








Καθαρίζουμε τους σκάρους από τα λέπια και τα έντερα τους (αν δεν θέλουμε να τα αφήσουμε) και αλατίζουμε τα ψάρια καλά μέσα έξω. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά.



Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την σάλτα ως εξής: 








Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.








Αφού μαραθούν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, το ξύδι το πιπέρι και λίγο νερό (περίπου 1 κούπα).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για περίπου 10΄, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια. Παρακολουθούμε το φαγητό, ώστε η σάλτσα μας να μην γίνει πολύ πηχτή.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.







Όταν τα κρεμμύδια έχουν βράσει καλά, προσθέτουμε και τα ψάρια, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο.
Περίπου σε 10’ είναι έτοιμο το πλακί μας (δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι στο τέλος).






Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και σερβίρουμε το πλακί χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.




1 σχόλιο: