Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Αμυγδαλόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο λεμονιού







Υλικά:

 

  • 2/3 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας εσάνς αμυγδάλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κούπες αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη (ωμή με το φλούδι)
  • 1,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας baking powder



Γλάσο:
 

  • 4-5 κουταλιές της σούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη



Για το πασπάλισμα:

1 κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ




Εκτέλεση αμυγδαλόπιτας:








Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ στους 175˚ για περίπου 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.





 





Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα, το αλάτι και το baking powder.






 
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο για 5΄.
Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, την εσάνς αμυγδάλου και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5΄ακόμα.
Κατόπιν (με το μίξερ να δουλεύει),  προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και κουταλιά κουταλιά το μίγμα αλεύρου-αμυγδάλου.








Αν θέλουμε να την σερβίρουμε σε πιατέλα, στρώνουμε λαδόκολλα σε στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚ για 40-45 λεπτά.










Την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και την τοποθετούμε σε πιατέλα.




Εκτέλεση γλάσου:






Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να χοχλάσει πολύ καλά( να καπνίσει).
Με ένα πινέλο απλώνουμε το ζεστό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.




Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στην άχνη κι ανακατεύουμε,  μέχρι να γίνει ένα γλάσο που να ρέει. Το απλώνουμε πάνω από την αμυγδαλόπιτα.
Στο τέλος πασπαλίζουμε τα καβουρδισμένα φιλέ και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου