Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ελιόψωμο






Υλικά:




  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κούπα (250ml )χλιαρό νερό (στους 30˚C)


Για την γέμιση:



  • 1 κούπα μαύρες ψιλοκομμένες ελιές
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Προαιρετικά 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι



Το ψωμί αυτό είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε το ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Απλά να ενωθούν όλα τα υλικά.




Εκτέλεση:






 Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι και τα 200ml από το χλιαρό νερό( ΠΡΟΣΟΧΗ: να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας και να μην καιγόμαστε, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και το ψωμί δεν θα φουσκώσει).










Τα ανακατεύουμε στο μίξερ ή στο χέρι και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε και τα υπόλοιπα 50ml, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.










Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.








Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου και πατώντας με τα δάκτυλα, ανοίγουμε τη ζύμη.
Απλώνουμε τις ελιές, τη ρίγανη, το κρεμμυδάκι (αν θέλουμε) και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.









Διπλώνουμε τη ζύμη γύρω γύρω και κλείνουμε καλά τα υλικά. 









 Ξαναπατάμε το ζυμάρι, το αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε με τα δάκτυλά μας να το ανοίγουμε όσο μπορούμε.






Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 45’, βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.






ΤΙΡ:

Λίγο πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο, μπορούμε να προσθέσουμε στην επιφάνεια του ψωμιού, λίγο φρέσκο δενδρολίβανο ή σησάμι ή παπαρουνόσπορο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου