Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Μοσχοπούγκια







Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που προσφέρεται σε κάθε σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός (γάμους, βαφτίσεις, αρραβώνες), σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.
Υπάρχουν 2 συνταγές για μοσχοπούγκια. Η πρώτη έχει εξωτερικά ζύμη και η γέμιση είναι τα καρύδια και τα μυρωδικά.
Η δεύτερη συνταγή δεν έχει ζύμη και φτιάχνεται έτσι στη Ρόδο και τη Κάσο.



Υλικά:



  • 2 κούπες καρύδια αλεσμένα
  • 1 κούπα ωμά αμύγδαλα αξεφλούδιστα, πολύ καλά αλεσμένα
  • 1 κούπα τριμμένη ψίχα, από μπαγιάτικο λευκό ψωμί
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μικρό μοσχοκάρυδο(τριμμένο)
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο


Ανθόνερο:


Το ανθόνερο ή θα το αγοράσουμε έτοιμο, ή για περισσότερο άρωμα θα το φτιάξουμε μόνοι μας.
Ανακατεύουμε 1/2 λίτρο χλιαρό νερό(2 κούπες), με 2 – 3 σταγόνες εσάνς ανθόνερου.
Απ’ αυτό θα χρειαστούμε περίπου 200ml (1/2 κούπα) για το μίγμα μας και το υπόλοιπο, θα το φυλάξουμε σε μπουκάλι, πολύ καλά κλεισμένο.


Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το τελείωμα



Εκτέλεση:








Αρχικά αλέθουμε στο μούλτι πάρα πολύ καλά, ψωμί, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, ώσπου να γίνουν σκόνη.
Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο με το ξύστρο.





 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτοντας σιγά σιγά το ανθόνερο, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ένα μίγμα, που να μπορούμε πιέζοντας το με την παλάμη μας, να το πλάσουμε.







Παίρνουμε λίγο από το μίγμα μας και πλάθουμε τα μοσχοπούγκια σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε τα γλυκά.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C στoν αέρα, μόνο για 10’,(αν τα αφήσουμε περισσότερο θα σκληρύνουν πολύ).
Τοποθετούμε τα μοσχοπούγκια σε σχάρα μαζί με τη λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσουν.








Αφού κρυώσουν εντελώς, τα βουτάμε στιγμιαία σε ένα μπολ με ανθόνερο και κατόπιν τα πασπαλίζουμε πολύ καλά με ζάχαρη άχνη.
Τα αφήνουμε λίγη ώρα και τα ξαναπασπαλίζουμε με άχνη.






Τα διατηρούνται σε ερμητικά κλειστό κουτί, για λίγο διάστημα. Αν αφεθούν εκτεθειμένα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν αμέσως.
Αν θέλουμε τα τοποθετούμε σε ατομικά χαρτάκια ή τα τυλίγουμε σε σελοφάν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου