Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ με λωτoύς, καρύδια και μυρωδικά







Υλικά:




  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο Lurpak(250γρ.)
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη(250γρ.)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(300γρ.)
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας baking powder
  • 1 κουταλιά της σούπας (κοφτή) κανέλλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1πρέζα αλάτι
  • 2 κούπες πολτοποιημένους λωτούς (περίπου 3 μεγάλοι ώριμοι λωτοί, 500γρ.)
  • 2,5 κούπες τριμμένα καρύδια(300γρ.)



Εκτέλεση:


Ένα αφράτο, ζουμερό και μυρωδάτο κέικ, που μοιάζει με καρυδόπιτα χωρίς πολλά αβγά και σιρόπια.









Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα καρύδια και τα μυρωδικά.











Διαλέγουμε πολλοί ώριμους λωτούς.














Τους δοκιμάζουμε, γιατί αν είναι άγουροι θα είναι στυφοί. Τους ξεφλουδίζουμε και τους πολτοποιούμε.






 Χτυπάμε στο μίξερ για 10’ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, τ΄ αβγά και 2-3 κουταλιές από το μίγμα του αλεύρου.
Προσθέτουμε σιγά σιγά εναλλάξ, τους λωτούς και το μίγμα αλεύρου.
Στρώνουμε μια φόρμα (28-30 εκ.), με βρεγμένη λαδόκολλα, (για να μην μας κολλήσει) και το ψήνουμε στην αντίσταση (μεσαία σκάλα) στους 175˚C για 1 ώρα.





 
  


Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι ψημένο (πρέπει να βγει καθαρό), αλλιώς το αφήνουμε για ακόμα 5’.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 2’-3’ και 





 





μετά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρώντας ΑΜΕΣΩΣ τη λαδόκολλα, (αλλιώς θα μαλακώσει).
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου