Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μακαρονάδα Αματριτσιάνα “All' amatriciana”






H μακαρονάδα Αματριτσιάνα είναι μια παραδοσιακή Ιταλική συνταγή, που φτιάχνεται στο χωριό Amatrice, απ' όπου πήρε και το όνομά της.
Την ξεχωριστή της γεύση τη δίνει το guanciale (παστό χοιρινό κρέας από μάγουλο), αν και για πολλά χρόνια φτιάχνεται και με χοιρινό αλλαντικό την πανσέτα, όπως επίσης και με μπέικον.




Υλικά για 4 άτομα:



  • 300 – 350γρ. πανσέτα (χοιρινό αλλαντικό)
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 500 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1-2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
  • 100 γρ. τυρί Πεκορίνο ή Παρμετζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
  • 500γρ. χοντρό σπαγγέτι της Barilla bucatini No 9 ή φρέσκα μακαρόνια όπως trofie ή βίδες ή κοχύλια
Για το πασπάλισμα, παρμεζάνα τριμμένη





Εκτέλεση:









Αρχικά λέμε να μας κόψουν την πανσέτα (μοιάζει με το μπέϊκον, αλλά έχει διαφορετική γεύση και επεξεργασία), σε χοντρά κομμάτια, για να την τεμαχίσουμε μετά σε κύβους.

 




 
 



Σε ένα τηγάνι βάζουμε χωρίς λάδι, την πανσέτα και την σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.













Μετά από λίγο την σουρώνουμε, για να φύγει το περιττό λίπος.






 



Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε τα κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες) και τα σκόρδα.






 

Μετά προσθέτουμε το κρασί κι αφού εξατμιστεί, συμπληρώνουμε τις ντομάτες, 2 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη, τις καυτερές πιπεριές και το πιπέρι.
Μόλις χοχλάσει η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
Αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό.
15’ πριν το τέλος, προσθέτουμε και την πανσέτα και δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι.





Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια, σε αλατισμένο νερό και 2 κουταλιές λάδι και αφού τα σουρώνουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.





Σερβίρουμε στα πιάτα αμέσως, προσθέτοντας και λίγη παρμετζάνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου