Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Κρεατόπιτα – Βασιλόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας




ΥΛΙΚΑ


Για τα φύλλα:


  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 300ml νερό
  • λιωμένο φυτικό βούτυρο
  • ή 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα ή χωριάτικα φύλλα
  • λίγους κολοκυθόσπορους, για το στόλισμα

Για τη γέμιση:


  • 600-800γρ. βρασμένο χοιρινό ή διάφορα ψημένα κρέατα
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 πράσα
  • 250 γρ. βαρελίσια φέτα (σε κομμάτια)
  • 150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα κτλ.
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 χούφτα τραχανά
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • 1 αβγό


Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το φλουρί βρίσκεται στη κρεατόπιτα, που είναι η τοπική «βασιλόπιτα».



Εκτέλεση γέμισης:


 
Αν χρησιμοποιήσουμε κρέατα από ψητό ή βραστό, απλά τα ψιλοκόβουμε. 
Αλλιώς κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το τοποθετούμε στη χύτρα.
Προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι και πιπέρι και το βράζουμε για 15’.
Αφού ανοίξουμε τη χύτρα, σουρώνουμε το κρέας.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα(σε ροδέλες) και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας με τις πιπεριές και τ’ αφήνουμε γι ακόμα 2-3 λεπτά, μέχρι να ρουφήξουν λίγο τα υγρά τους.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τραχανά, τη φέτα, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το αβγό και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.




Εκτέλεση ζύμης:



Αρχικά φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
Η συνταγή της ζύμης σφολιάτας είναι του άντρα μου, το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα και η πίτα γίνεται τραγανή και αφράτη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε 1 μπάλα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.





Κατόπιν, σκορπίζοντας στο τραπέζι μας λίγο Νεσεστέ ή Κορν φλάουρ (όχι αλεύρι), μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα.






 


Κάθε φύλλο το αλείβουμε με λιωμένο φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) και το διπλώνουμε, φτιάχνοντας ένα «πακετάκι». 





 



Ξαναβάζουμε και τα δύο «πακετάκια» στο ψυγείο, για να παγώσει το βούτυρο.








Μετά από μισή ώρα παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί Νο 30-32, το αλείβουμε με λίγο λάδι και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, ώστε να καλυφθεί όλο το ταψί(και τα πλαϊνά). 







 

Βάζουμε τη γέμιση (μαζί και το φλουρί) και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το οποίο απλώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού. 







 



Ενώνουμε τις άκριες των δύο φύλλων, έχοντας τα χέρια μας λαδωμένα με καλαμποκέλαιο, σχηματίζοντας ένα λεπτό κορδονάκι. 












Ραντίζουμε με λίγο νερό και στολίζουμε με κολοκυθόσπορους.








 Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα, βάζουμε κάτω 4 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο, έπειτα τη γέμιση και 4 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο από πάνω.






Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, (όχι την βασιλόπιτα), την αλείβουμε με καλαμποκέλαιο (για να γυαλίζει το φύλλο μας), την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα στους 200˚C.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου