Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα λεμονιού







Υλικά για το παντεσπάνι λεμονιού:



  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις(300γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
  • ξύσμα 2 μέτριων λεμονιών
  • 1 φακελάκι baking powder


Για το πασπάλισμα:

Λίγη ζάχαρη άχνη και καβουρδιασμένα αμύγδαλα φιλέ




Υλικά κρέμας λεμονιού:



  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 5 γεμάτες κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
  • 1 και 1/4 της κούπας νερό(350ml)
  • 5 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας τρίμα λεμονιού
  • 2 κρόκους
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο



Σιρόπι:


  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 1,5 κούπα νερό (380ml)
  • 2-3 φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Grand Marnier ή κονιάκ






Εκτέλεση:Παντεσπάνι








 Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ στους 175˚ για περίπου 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το baking.





 







 Τρίβουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό.







 




Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα και την βάζουμε στο ψυγείο.






 






Κατόπιν αλλάζουμε εξάρτημα και χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τους κρόκους και το ξύσμα. 







 


Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε, ανακατεύοντας ελαφρά σιγά σιγά με τη σπάτουλα, το χυμό λεμονιού, εναλλάξ με τη μαρέγκα και το αλεύρι .
Στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 26-28 εκ ή τσέρκι οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σκάλα, στους 170˚ C για 30-35’.










Την επόμενα μέρα μοιράζουμε το παντεσπάνι σε 3 μέρη.
Εγώ αυτή τη φορά χρησιμοποίηση φόρμα με τρύπα στη μέση και τα κομμάτια κοβόντουσαν πολύ εύκολα.




Σιρόπι:






Βράζουμε όλα τα υλικά ( 5’ αφού αρχίζει να χοχλάζει το σιρόπι).
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς αφαιρούμε τις φλούδες και προσθέτουμε το λικέρ ή το κονιάκ(προαιρετικά).





Κρέμα λεμονιού:






Αφού διαλύσουμε το κορν φλάουερ στο νερό, προσθέτουμε τα αβγά και σουρώνουμε το μίγμα. 
 



 Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς τη ζάχαρη και το σουρωμένο μίγμα (κορν φλάουερ – νερό – αβγά).
Αφού πήξει η κρέμα προσθέτουμε το τρίμα και το υπόλοιπο βούτυρο
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.





Συναρμολόγηση τούρτας:





Σε πιατέλα βάζουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, και το ραντίζουμε με το σιρόπι, απλώνουμε λίγη από την κρέμα λεμονιού.
Τοποθετούμε τα άλλα 2 κομμάτια επαναλαμβάνοντας τα ίδια.






 




 Αφήνω τη κρέμα να τρέξει και στα πλάγια της τούρτας.
Στολίζω με ζάχαρη άχνη και λίγα αμύγδαλα φιλέ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου