Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού









Υλικά:




  • 250γρ. βούτυρο Φλώρα ή Lurpak
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1,5 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (375ml)
  • ξύσμα 3 μεγάλων πορτοκαλιών
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Cointraeu ή Grand Marnier ή κονιάκ
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 πακέτο farina up κόκκινο (500γρ.)

 Για το στόλισμα:

Ζάχαρη άχνη ή γλάσο:1 ασπράδι, 2 σταγόνες κίτρινο χρώμα(προαιρετικά), 6-7 γεμάτες κουταλιές άχνη, χρωματιστά ζαχαρωτά μπιλάκια




Εκτέλεση:




Σ’ ένα ταψί ή τσέρκι στρογγυλό Νο 28 τοποθετούμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά.



 




 
Χωρίζουμε τους κρόκους από τ΄ασπράδια.






 






Τρίβουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.






 



Χτυπάμε τ΄ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και να μένει όρθιο ένα κουτάλι. (Προσοχή να μην πέσει κρόκος κι ο κάδος του μίξερ να είναι στεγνός, γιατί αλλιώς δεν θα δέσει η μαρέγκα).






 

 Σ’ ένα βαθύ μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, αφού πρώτα λιώσουμε το βούτυρο, (χωρίς να το κάψουμε).






 





Αρχίζουμε ν’ ανακατεύουμε το μίγμα μ’ ένα σύρμα και σιγά σιγά προσθέτουμε, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τους κρόκους.







 




Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το Cointraeu ή Grand Marnier ή το κονιάκ και το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking.






 





Στο τέλος προσθέτουμε και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.





 


 Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί, προσθέτουμε και το νόμισμα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για 45΄. 








 


 
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, καρφώνοντας στο κέντρο ένα στεγνό μαχαίρι κι αν βγει καθαρή, τότε την βγάζουμε από το φούρνο, αλλιώς την αφήνουμε ακόμη, για 5΄.






 




Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή γλάσο ή …...





Γλάσο:





Χτυπάμε στο μίξερ 1 ασπράδι με 2 σταγόνες κίτρινο χρώμα(προαιρετικά). Μόλις γίνει αραιή μαρέγκα, προσθέτουμε την άχνη, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. 
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το γλάσο να σταθεροποιηθεί και μην ρέει από το εξάρτημα του μίξερ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αναλόγως ή ζάχαρη ή 1 κουταλάκι χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τυλίγουμε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας σε χωνί και βάζουμε μέσα το γλάσο. Κόβουμε λίγο την ακρούλα από το χωνί και ζωγραφίζουμε πάνω στη βασιλόπιτα ότι σχέδιο θέλουμε.
Πασπαλίζουμε και με χρωματιστά μπιλάκια (προαιρετικά).
Την επόμενη μέρα, που θα έχει στεγνώσει το γλάσο μας, καθαρίζουμε τη βασιλόπιτα από τα περιττά μπιλάκια και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου