Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Γλυκό του κουταλιού «Κουμ κουάτ»








Υλικά:


  • 1,5 κιλό μεγάλα ώριμα κουμ κουάτ
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • Στις 5 κούπες υγρού, προσθέτουμε 6 κούπες ζάχαρη(1,5 κιλό)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)

Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό




Εκτέλεση:


 



Διαλέγουμε κουμ κουάτ ώριμα. Δηλαδή, να έχουν ωραίο πορτοκαλί χρώμα και να είναι μεγάλα σε μέγεθος. Η καλύτερη εποχή είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου.






 





Πλύνουμε τα φρούτα και τα τρυπάμε με ένα χοντρό καρφί ή με μια μέτρια βελόνα, από τη μία άκρη έως την άλλη.






Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν κι ένα πιάτο που θα κρατήσει τα φρούτα βυθισμένα μέσα στο νερό.
Ανάβουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να χοχλάζει, μετράμε 10΄.
Σουρώνουμε κι αλλάζουμε το νερό για να ξεπικρίσουν τα φρούτα (με καυτό νερό, για να μην σταματήσει ο βρασμός) και συνεχίζουμε το βράσιμο, για ακόμα 10΄.
Δοκιμάζουμε ένα κουμ κουάτ κι αν έχει μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά ή αν είναι ακόμα σκληρό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄.







 


Σουρώνουμε τα φρούτα και μετράμε το ζουμί.
Στις 5 κούπες υγρό, θα προσθέσουμε 6 κούπες ζάχαρη.
Ανάβουμε πάλι τη φωτιά και όταν αρχίζει να χοχλάζει, μετράμε 10΄.







 
Κατόπιν προσθέτουμε στο σιρόπι, τα φρούτα (μαζί και το πιάτο) και συνεχίζουμε το δέσιμο, για άλλα 15΄. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό, μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού, αφού το δοκιμάσουμε, για να δούμε πόσο έχει δέσει.
Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη.













Μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κομμάτια με το κουμ κουάτ και συνεχίζουμε το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.







Όταν δέσει καλά, περίπου σε 10΄- 15΄, τοποθετούμε πρώτα τα κομμάτια, μέχρι τη μέση, σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 20΄ στους 100˚ για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Προσοχή.1. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι ρέει. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο.
2. Όταν αφαιρέσουμε τα κουμ κουάτ από το σιρόπι, θα μαζέψουν λίγο. Δεν πειράζει. Μόλις τα ξανατοποθετήσουμε στα βάζα και προσθέσουμε και το σιρόπι, θα επανέλθει το σχήμα τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου