Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Παραδοσιακά ανεβατά Πασχαλινά Κουλούρια Ρόδου (ζαχαρένια)




Υλικά:



  • 350γρ. έτοιμο προζύμι
  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 250γρ. φυτικό βούτυρο Μινερβίνη (1 κούπα)
  • 80γρ. ελαιόλαδο(1/3 κούπας)
  • 250γρ. φρέσκο ζωικό βούτυρο Lyrpak (1 κούπα)
  • 330γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/3 κούπας)
  • 125ml χλιαρό νερό (1/2 κούπα) και 1 πρέζα αλάτι και 1 σταγόνα ανθέλαιο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα και 80ml κονιάκ(1/3 κούπας)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαστίχι

Για το άλλειμα:

  • 1 αβγό
  • 1 σταγόνα ανθέλαιο
  • 2-3 κουταλιές νερό

Για το δεύτερο ζύμωμα:

  • 1 κούπα νερό 1 σταγόνα ανθέλαιο(όσο πάρει)




Η μία κούπα να χωράει 250ml νερό



Εκτέλεση:



 Τα παραδοσιακά ανεβατά ζαχαρένια κουλουράκια της Ρόδου, γίνονται κάθε Πάσχα από τις παλιές Ροδίτισσες και μεταδίδονται από μάνα σε κόρη. Θέλουν εμπειρία και πολύ μεγάλη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τη κούραση. 







  Αρχικά αγοράζουμε το προζύμι από το φούρνο ή αν έχουμε κέφια το φτιάχνουμε μόνες μας. Θα χρειαστούμε όμως 3 με 4 ημέρες. Παίρνουμε μια κούπα αλεύρι και λίγο νερό και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μία νάυλον και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη ημέρα, στον πάγκο της κουζίνας μας.






 

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, για 3 με 4 ημέρες, προσθέτοντας κάθε μέρα στο ζυμάρι μας, 1 κούπα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Θα δούμε ότι μετά την δεύτερη ημέρα, το ζυμάρι μας θα είναι διπλάσιο. Γι΄αυτό ίσως την τρίτη μέρα είναι έτοιμο.









 
Ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου με το λάδι, προσέχοντας να μην τα κάψουμε. Σε δυνατό μίξερ χτυπάμε τα λιωμένα βούτυρα με τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά. 








Αφού χτυπηθούν λίγο και λιώσει η ζάχαρη, σβήνουμε το μίξερ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το δούλεμα της ζύμης για ακόμα 20’.(Αν τα ζυμώσουμε με τα χέρια, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1 ώρα).









Σβήνουμε το μίξερ σκεπάζουμε τη ζύμη με νάιλον σακούλα και πετσέτα και την αφήνουμε να «κοιμηθεί» για 12 ώρες, μέσα στον σβηστό φούρνο (συνήθως ζυμώνουμε το βράδυ και την αφήνουμε όλη τη νύχτα).







Την επόμενη μέρα αρχικά μοιράζουμε τη ζύμη σε 4-5 μέρη. Τοποθετούμε σε μια κούπα νερό, 1 σταγόνα ανθέλαιο.Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης και το δουλεύουμε για 2΄με 3΄ στο μίξερ, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές από το νερό με το ανθέλαιο. Αυτό το κάνουμε για να μαλακώσουμε τη ζύμη.






Κατόπιν πλάθουμε λεπτά κορδόνια. Τ΄ αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης.








 
Τα τοποθετούμε σε ταψιά ή λαμαρίνες, τα σκεπάζουμε με κουβέρτες και τα αφήνουμε να ανέβουν για 10-12 ώρες, σε ζεστό μέρος.






 
Για να καταλάβουμε ότι έχουν ανέβει κάνουμε το εξής κολπάκι, που ακολουθεί η μαμά μου, (εκ Κάσου), για να είναι απόλυτα σίγουρη ότι η ζύμη ανέβηκε.
Παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.











Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας. Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.





Ή μετά από 10 με 12 ώρες, ανοίγουμε ένα κουλουράκι με το χέρι μας κι αν σχηματίζει ίνες κι έχει ελαφρύνει, τότε είναι έτοιμο.





 

Αλείβουμε τα κουλουράκια με το μίγμα αβγού, νερού και ανθόλαδου.








 

Τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα για 25΄(2 ταψιά).
 Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.







Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.




10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μαίρη μου ! Θελω να μου πεις άν θέλεις τι είναι το ανθόλαδο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου, το ανθόλαδο ή ανθέλαιο, παράγεται από την απόσταξη των ανθών της νεραντζιάς. Εγώ το αγοράζω από το super market. Σε μια κούπα νερό προσθέτω 1 σταγόνα ανθόλαδο και έτσι φτιάχνω το ανθόνερο.
      Δεν ξέρω αν μπορείς να το βρεις, όμως διάβασα ότι μπορείς να το φτιάξεις. Δοκίμασε το:
      Σε μια μικρή κατσαρόλα, θα προσθέσεις 2 ποτήρια νερό, τις φλούδες 1 πορτοκαλιού και 6-7 γαρύφαλλα ολόκληρα. Θα τα αφήσεις να βράσουν για 10΄. Κατόπιν θα τα σουρώσεις και η μυρωδιά θα μοιάζει με το ανθόνερο.
      Δεν ξέρω που κατοικείς, ίσως να μπορούσα να σου το έστελνα.
      Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαίρη μου καλή κυριακή Σ' ευχαριστώ και πάλι !
    ( Είμαι κάτοικος Ρόδου )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που είσαι από τη Ρόδο.Aν μπορείς πήγαινε στον Πάππου (στην Ιξιά) και θα βρεις το ανθέλαιο σε μικρά μπουκαλάκια κοντά στα ταμεία. Καλές αποκριές!!!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας!Μπορείτε να μου πείτε αν γίνονται χωρίς προζύμι αλλά μόνο με μαγιά; Αν ναι με πόση μαγιά σε σκόνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνταγή! Τα κουλουράκια έγιναν υπέροχα! Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΟΥΛΑ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗ26 Απριλίου 2021 στις 6:15 π.μ.

    ανθολαδο βρισκεις και στου ΚΑΜΠΕΡΗ στην ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ.Καμια φορα και στου ΠΑΠΠΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας.Μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ανθονερο απευθείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή