Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Γλυκό του Κουταλιού «Κάστανο»






ΥΛΙΚΑ:



  • 600γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 1 κιλό ζάχαρη (4 κούπες)
  • 500ml νερό (2 κούπες)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα(προαιρετικά)
  • φλούδα μισού λεμονιού
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού



ΟΔΗΓΙΕΣ:


 




Αρχικά προετοιμάζουμε τα κάστανα, χαράζοντάς τα σταυρωτά, με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο.










Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σκεπάζουμε τα κάστανα με νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.








 



Ζεσταίνουμε το νερό και μόλις αρχίζει να χοχλάζει, τα βράζουμε για περίπου 40΄- 50΄ και κατόπιν, αφού βάλουμε γάντια για να μην καούμε, τα ξεφλουδίζουμε αμέσως και όσο είναι ακόμα ζεστά με μεγάλη προσοχή (αν κρυώσουν, δεν καθαρίζονται εύκολα), για να μην διαλυθούν.



Προετοιμασία για το σιρόπι.




Σε μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη και τα μυρωδικά. Μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (με maximum το 12 στο 8) και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄.



 Αν θέλουμε αφαιρούμε την κανέλλα, για να μην είναι πολύ έντονη η μυρωδιά της στο σιρόπι.



  

Προσθέτουμε στο σιρόπι τα καθαρισμένα κάστανα μαζί και τον χυμό λεμονιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά(με maximum 12 στο 8) τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 20′.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για ένα βράδυ.




Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε το γλυκό και αν είναι έτοιμο, ανοίγουμε τη φωτιά και αφού πάρει μια βράση το τοποθετούμε σε καθαρά βάζα.

Αν όμως θέλει ακόμα λίγο δέσιμο, ανοίγουμε τη φωτιά και αφού πάρει ένα δύο βράσεις, αφαιρούμε τα κάστανα και συνεχίζουμε το δέσιμο.

Όταν δέσει το σιρόπι, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα και τα τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει στον φούρνο (χωρίς τα καπάκια), για 15’ στους 100˚C στην αντίσταση, για να αποστειρωθούν.

Αφού τα κλείσουμε καλά, τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.

Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

ΤΙΡ: 

Μόλις βράσουμε τα κάστανα, δοκιμάζουμε ένα, για να δούμε εάν έχει μαλακώσει σωστά. Αν είναι ακόμα λίγο σκληρά, συνεχίζουμε για 10΄το βράσιμο, αλλιώς μόλις προσθέσουμε τη ζάχαρη, δεν θα μαλακώσουν ποτέ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου