Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σπιτικά σοκολατάκια από.….μισοτελειωμένο σοκολατένιο κέικ




Υλικά:


  • 3 κούπες τριμμένα υπολείμματα από σοκολατένιο κέικ
  • 1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • ½ - 1 κούπα σπιτική μαρμελάδα βερίκοκου ή πορτοκαλιού ή περγαμόντου ή ότι γλυκό του κουταλιού έχουμε
  • 375γρ. (3 κουβερτούρες Παυλίδης, η 1 με 65% κακάο και οι 2 κανονικές)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή λικέρ cointreau (προαιρετικά)


Αν μας περισσέψει κέικ το οποίο δεν τρώει κανείς, «ανακύκλωση», όπως λέει και η φιλενάδα μου η Λένα. Προσθέτοντας μερικά υλικά, έφτιαξα υπέροχα σοκολατάκια, τα οποία φαγώθηκαν σε χρόνο dt.



Εκτέλεση:



 
 

Τρίβουμε στην μουλινέτα τα κομμάτια από τα κέικ και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. 








 

Μόλις γίνουν σκόνη, τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρμελάδα, το ξύσμα και το ποτό(προαιρετικά). 












Σταματάμε να προσθέτουμε μαρμελάδα μόλις μπορέσουμε να πλάσουμε το μίγμα .









Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, σαν καρύδια, τα στρώνουμε πάνω σε λαδόκολλα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσουν. Έτσι δεν θα διαλυθούν, όταν θα τα καλύψουμε με τη σοκολάτα.










Μόλις σφίξουν, μετά από 1 ώρα, λιώνουμε σε μπαίν μαρί τις κουβερτούρες (προσοχή να μην κάψουμε τη σοκολάτα).











Κρατώντας στο αριστερό χέρι ένα κουτάλι και στο δεξί ένα πιρούνι, τοποθετούμε το σοκολατάκι στο κουτάλι, το βουτάμε στη σοκολάτα και το αφαιρούμε με το πιρούνι, τοποθετώντας το στη λαδόκολλα.







 
 

Όταν κρυώσουν εντελώς τα τοποθετούμε σε χάρτινα θηκάκια και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.




 

ΤΙP:

1. Δεν τοποθετούμε τα σοκολατάκια στο ψυγείο, γιατί θα ασπρίσει η κουβερτούρα και δεν θα φαίνονται ωραία.
2. Αν τα "υπόλοιπα" του κέικ είναι λιγότερα, συμπληρώνουμε με περισσότερα τριμμένα καρύδια.
3. Αν το κέικ είναι βανίλιας, λιώνουμε επιπλέον 1 κουβερτούρα σε μπαιν μαρί και την προσθέτουμε στο μίγμα.
4. Η ποσότητα της μαρμελάδας εξαρτάται, από το πόσο υγρό είναι το κέικ.
5. Μπαίν μαρί: Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα. Κατόπιν τοποθετούμε μια μικρότερη κατσαρόλα επάνω στην πρώτη, προσέχοντας να μην ακουμπάει (η δεύτερη) καθόλου στο νερό που χοχλάζει. Τοποθετούμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια στη δεύτερη κατσαρόλα. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, την αφαιρούμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου