Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χριστόψωμο







Υλικά:


  • 2 φακελάκια φρέσκια μαγιά(50γρ.)
  • 2 κούπες χλιαρό νερό (500ml.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (90ml.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη(80γρ.)
  • Το ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού ή γλυκό κρασί(90ml.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένη μαστίχα (4-5 τεμάχια)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο μαχλέπι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κοπανισμένο γλυκάνισο(προαιρετικά)
  • 1 κιλό αλεύρι «για όλες τις χρήσεις» Μύλοι Αγ. Γεωργίου



  • ½ κούπα χοντροκοπανισμένα καρύδια(80γρ.)
  • ½ κούπα ξανθή σταφίδα(100γρ.)

Για το στόλισμα λίγο μαύρο σησάμι, μερικά αμύγδαλα φιλέ και 4-5 ολόκληρα καρύδια.


Εκτέλεση:

  
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι.

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την 1 κούπα χλιαρό νερό από τα υλικά μας (το δοκιμάζουμε με το χέρι μας) και λιώνουμε την μαγιά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές από τη ζάχαρη μας και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι μας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.





Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’ να φουσκώσει.



 
Κατόπιν τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα με τον γάντζο και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) και τα ανακατεύουμε, ώστε να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μια κουταλιά αλεύρι.





 

Σκεπάζουμε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο.







Λαδώνουμε το ταψί πασπαλίζουμε λίγο μαυροσήσαμο και απλώνουμε τη ζύμη.
Αφαιρούμε λίγη από τη ζύμη, για να στολίσουμε το ψωμί.

 

Ραντίζουμε το τραπέζι με λίγο αλεύρι και απλώνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι, ανοίγοντά το σε ένα πλατύ φύλλο. Απλώνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και το διπλώνουμε, για να φτιάξουμε το χριστόψωμό μας.








Πλάθουμε ένα σταυρό και μερικά μπαλάκια, με τη ζύμη που αφαιρέσαμε και στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα σχέδια, καρφώνουμε ολόκληρα καρύδια, πασπαλίζουμε με σισάμι και τ’ αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα, να φουσκώσει.




Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
Στα 40’, με ένα πινέλο αλείβουμε το ψωμί με νερό, για να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15’(συνολικός χρόνος ψησίματος 55’).


 


Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.






Συνήθως το κόβουμε την παραμονή των Χριστουγέννων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου