Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κυδωνόπαστο







Υλικά:



  • 6-8 μέτρια κυδώνια βιολογικά περίπου(1200 kg)
  • ζάχαρη
  • νερό
  • 1-2 βανίλιες
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • Λίγη αρμπαρόριζα




Εκτέλεση:









Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τα φλούδια και τα κουκούτσια.









Μαζεύουμε (όλα τα άχρηστα, φλούδες και κουκούτσια), τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για περίπου 10΄.
Τα σουρώνουμε, μαζεύουμε το ζουμί που είναι γεμάτο πηκτίνη και θα βοηθήσει στο δέσιμο του γλυκού.




















Τρίβουμε τα καθαρισμένα κομμάτια στο χοντρό τρίφτη, 

προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και το ζουμί και τα βράζουμε πολύ καλά.











Μετράμε για κάθε 3 κούπες βρασμένο πολτό κυδωνιού,
 2 κούπες ζάχαρη.





 

Βράζουμε το μίγμα για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να γίνει μία μάζα και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.







Λαδώνουμε ελαφρά ένα σκεύος με επίπεδη επιφάνεια και στρώνουμε το μίγμα μας. Όταν κρυώσει ελαφρώς στρώνουμε την επιφάνεια με το χέρι μας, βρέχοντας το με λίγο κονιάκ.
Το αφήνουμε να στεγνώσει για 2-3 μέρες.







Το κόβουμε σε κομμάτια (ρόμβους), το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το αφήνουμε να στεγνώσει 1-2 μέρες.
Διατηρείτε για πολύ καιρό σε κλειστό δοχείο.






ΤΙΡ: Σε κάθε κομμάτι προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε από 1 αμύγδαλο.







 

 

ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ 

 






Υλικά:


  • 6-8 μέτρια κυδώνια βιολογικά περίπου(1500 kg.)
  • 1-2 βανίλιες
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 1 μεγάλο λεμόνι

Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε στα 4, χωρίς να πετάξουμε φλούδες και κουκούτσια.
Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ.
Σουρώνουμε το μίγμα, με πολύ ψιλή σίτα, για να μην θολώσει το ζουμί.

Μετράμε για κάθε λίτρο υγρού, 750ml ζάχαρη. 

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει καθώς βράζει) κι αρχίζουμε το βράσιμο έχοντας μεγάλη υπομονή.
Αφού περάσει μισή ώρα, προσθέτουμε το λεμόνι και τις βανίλιες. Το ξαφρίζουμε συνεχώς και περίπου στην 1 ώρα, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμος ο πελτές.




Ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό και αν φτάσει στο πάτο αφήνοντας μια ευδιάκριτη γραμμή, είναι δεμένος. Ή βάζουμε μια κουταλιά σ’ ένα πιατάκι, το αφήνουμε να κρυώσει κι αν μοιάζει με ζελέ, είναι έτοιμος.
Τον διατηρούμε σε βάζα πλατιά και χαμηλά, για να κόβεται πιο εύκολα.


ΤΙΡ:

1. Αν βγει πιο αραιός, γίνεται καταπληκτική σάλτσα για τάρτες, παγωτά, γιαούρτια κ.ά. 2. Τα κυδώνια να είναι αυτά με το χνούδι και όχι με την λεία επιφάνεια, για να πάρει ο πελτές ωραίο σκούρο χρώμα.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου